Lidt om min specielle kost
Sidst revideret: 2/10/2011
Jeg har været utrolig rørt og glad for den forståelse og imødekommenhed overfor min kostomlægning, som jeg er blevet mødt med fra familie og venner. I er bare fantastiske, og gør at det bliver meget nemmere for mig at gennemføre det. Jeg håber at hjemmesiden kan være med til at give et overblik over, hvad der er “lovlig” kost for mig, og jeg vil selvfølgelig altid gerne fortælle, hvis der er noget man er i tvivl om.
Madvarer jeg spiser/drikker uden begrænsning:
- Alle grøntsager
- Krydderurter
- Krydderier
- Soyamælk +soyafløde
- Fisk (både fersk fisk og dåseprodukter)
- Kylling (dog ikke skind eller synligt fedt. Brystkød er bedst)
- Tørpasta uden æg
- Linser
- bønner (kikærter, kidneybønner mv.)
- Gryn( bulgur, quinua, perlebyg mv.)
- Ris
- Groft mel
- Frugt
- Nødder
- Vegetabilsk koldpresset olie(eksempelvis sesamolie, tidselolie, solsikkeolie o.s.v. Til stegning olivenolie eller rapsolie)
- Tofu
- Danskvand
- The
- Rismælk
- soyamælk
- Ægge-hvide
- skummetmælk
- skummetmælksprodukter på 0,1 % eks A38
Madvarer jeg spiser/drikker med begrænsning:
- Skaldyr som rejer, krabber, o.s.v. spiser jeg i moderate mængder.
- Kalkunkød i let omfang
- Æggeblomme (2 om ugen, findes i store mængder i mange hel og færdigfabrikata)
- Sukker og sødestoffer (moderat indtag er OK)
- Plantemargarine som stege/bagemiddel (solsikkemargarine med højst 25 % mættet fedt kan bruges)
- Hvidløg da det øger immunforsvarets aktivitetsniveau
- Kød fra vildtlevende voldt
- Sodavand, saftevand, juice
- Kaffe
- Alkohol
- Mørk chokolade
- Hvedemel
- slik uden palmefedt og kokos
- marcipan
- fedtfattige mælkeprodukter, eks. hytteost , ost 17%, fromaise frais mv.
Madvarer jeg helt undgår:
- Kød fra okse, kalv og svin (grundet indhold af aracidon-syre)
- lam (pga meget mættet fedt)
- al indmad
- opdrættet vildt
- Synligt og mættet og hærdet fedt
- Frisk pasta (grundet meget højt indhold af æg)
- Palmeolie, kokosolie (er i mange færdigfabrikata feks i kiks og brød chips mm.)
Gode hjemmesider til inspiration:
- http://www.aarstiderne.com
- http:/www.annelarsen.dk
- http:/www.skagenfisk.dk (søg opskrifter under ernæring og sundhed)
- http:/www.hjerteforeningen.dk
- http:/www.sol.dk/opskrifter
- http:/www.madpakkeservice.dk
- http:/www.fedtfattig.dk
Man kan finde mange spændende opskrifter ved at søge på +fedtfattig +opskrift eller +vegetar +opskrift via http://www.google.com. Eller feks søge på bønner og opskrift el lign.
At have sclerose vil sige at kroppen angriber sine egne celler i hjernen med betændelsestilstande. Forskning tyder på at visse madprodukter kan forværre betændelsesaktiviteten og andre er med til at hæmme overaktiviteten i imunforsvaret. Spiser man efter de givne kostråd, kan attackene derved reduceres betydeligt.
Med denne viden var der ikke mere et valg for mig. Hvis det kan være med til at jeg kan bevare mine funktionsevner er det slet ikke så svært endda. Der er mange ting, jeg savner, men der kan heldigvis også laves rigtig meget lækkert mad ud fra foreskrifterne.
Der er lidt forskel på hvad der beskrives om, hvor skrap restriktionerne skal følges, men jeg har valgt at starte ret stringent ud, for at få de skadelige stoffer ud af kroppen hurtigst muligt. Kosten kan muligvis blive justeret løbende. Visse produkter som feks sukker skal man individuelt finde ud af om man er intolerant overfor. Alt efter mine erfaringer vil jeg holde hjemmesiden opdateret med de kostråd jeg følger.